Среда, 2024-05-22, 4:54 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Май » 28 » Світова преса про Україну і світ
Світова преса про Україну і світ
В Європі і США потроху почали реагувати на події в Україні. Потроху, бо не на рівні перших офіційних осіб, але на достатньо високих щаблях політичного бомонду. Ось комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта ФЕРРЕРО-ВАЛЬДНЕР закликає українських політиків розв’язати конфлікт без подальшого загострення ситуації. У своєму коментарі вона зазначає, що занепокоєна останнім розвитком політичної ситуації в Україні, і закликає усі політичні сил в Україні докласти максимуму зусиль, щоб мирним і законним шляхом знайти компромісне рішення для виходу з нинішньої політичної кризи. Крім того, ФЕРРЕРО-ВАЛЬДНЕР закликає українських політиків утриматися від будь-яких дій, які можуть ускладнити ситуацію, а особливо, від втягування у конфлікт сил безпеки.
Конгрес США ухвалив резолюцію номер 115 про політичну кризу в Україні. Її ініціатори - конгресмен Гастінгс з Флориди, Каптур з Огайо, Левін з Мічігану. В резолюції закликається всіх учасників політичної кризи діяти відповідально і використовувати діалог для розв’язки кризи і забезпечення вільної і прозорої демократичної системи в Україні, базованої на владі закону. Там зазначено, що демократичні інституції і влада закону в Україні слабкі, все ще в стані зародження, і нездатні забезпечити підтримку надбанням демократії. Через цю слабкість боротьба за владу переросла в повномасштабну політичну кризу. Резолюція закликає до розв’язання кризи відповідно до норм закону, демократичних цінностей України і вимог національної безпеки, відповідно із зобов’язаннями перед ОБСЄ. Діалог сторін, нагадує документ, має ґрунтуватися виключно на нормах права.
Коментарі Асошіейтед прес, Файненшл Таймс, Нью йорк таймс і Вашингтон Пост - провідних aмериканських ЗМІ, одностайно фіксують накал політичної кризи в Україні, наближення її до риси неповоротного протистояння. Нехтування нормами права, про які йдеться в резолюції Конгресу США як основу політичного компромісу, в Україні стало вже чи не останньою модою. Зараз важко сказати, хто дотримується якихось загальних норм, чи то конституційних, чи статей законів. Наприклад, Ющенко видає Указ про підпорядкування собі внутрішніх військ. Негайно ж цей Указ заперечується представником МВС Стогнієм, як такий, що суперечить Закону про внутрішні війська від дев’яносто другого року. Це лише драматично посилює політичне безладдя в країні, пише Асошіейтед прес. Сторони конфлікту ніяк не дійдуть висновку про безособовість законів, і сприймають їх в площині моральних понять, насамперед, дихотомії «поганий - добрий» навіть смаку: «подобається - не подобається». Дуже важко відбувається зрозуміння універсальності, а отже, позбавленості якісних, особистісних ознак, норм права і їх верховенства. Це демонструється лише на словах, а на ділі кожна зі сторін конфлікту тлумачать універсальні норми закону в площині особистісних смаків і етичних вподобань. А європейська традиція права саме і ґрунтується на універсальності норм закону. Ющенко заявляв про прагнення наблизитися до Європи, пише Асошіейтед прес. Однак хронічна політична криза, яка супроводжує його президентство, підміновує його прагнення і викликає все зростаючу критику його за дії, які або неефективні, або однобічні, зазначає коментар Асошіейтед прес.

Володимир Звіглянич
Голос Америки
Вашингтон

Просмотров: 985 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz