Вторник, 2024-03-19, 1:16 PM
Україна - НАТО
Гость | RSS
Головна Дневник Реєстрація Вхід
Меню сайту

П : Для чого призначена НАТО?

В: Організація Північноатлантичного договору (НАТО) є об’єднанням, яке складається з 26 країн Північної Америки та Європи та було створено з метою досягнення цілей Північноатлантичного договору, підписаного 4 квітня 1949 року. Згідно з Договором, фундаментальною роллю НАТО є збереження свободи та безпеки країн-членів шляхом використання політичних та військових засобів. НАТО відіграє важливу роль, яка дедалі зростає, з питань управління кризовими ситуаціями та миротворчої діяльності.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: Welcome to NATO

П : Чи має НАТО власні збройні сили?

В: Усі країни-члени, що беруть участь у військових аспектах Альянсу, роблять свій внесок шляхом залучення власних збройних сил та військової техніки та разом складають об’єднану військову структуру Альянсу. Такі збройні сили та інфраструктура залишаються під національним командуванням доки не виникне необхідність виконання специфічних завдань НАТО (врегулювання конфлікту чи кризи, участь у миротворчих операціях тощо). Однак НАТО володіє низкою загальних можливостей, що притаманні Альянсу та здійснюються під його керівництвом, такі як система дальнього виявлення та попередження, що знаходиться на літаку (АВАКС).

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO Handbook

П : Які умови вступу до НАТО? Які країни мають на це право?

В: НАТО запроваджує політику відкритих дверей з перспективою щодо розширення Альянсу. Будь-яка європейська країна, що сповідує принципи, закладені у Вашингтонському договорі та робить внесок у безпеку євроатлантичного регіону, може стати членом Альянсу за умови отримання запрошення від Північноатлантичної ради.

Країни, що бажають набути членства в НАТО, мають також досягти відповідних політичних, економічних та військових цілей, щоб довести свою здатність робити внесок у безпеку Альянсу та користуватися перевагами колективної безпеки.

План щодо набуття членства в НАТО (MAP) має на меті допомогти країнам-претендентам у процесі підготовки шляхом забезпечення умов, що надають НАТО можливість спрямовувати допомогу та надавати практичну підтримку таким країнам з усіх аспектів, що стосуються членства.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO Enlargement

П : Яка позиція НАТО стосовно Іраку?

В: Кампанію проти Іраку у 2003 році було проведено коаліцією сил у складі різних країн, деякі з цих країн були членами НАТО. НАТО як організація не відігравала жодної ролі у цій кампанії, але у відповідності із статтею 4 Північноатлантичної угоди здійснила низку заходів з метою гарантування безпеки одного з її членів -- Туреччини -- на випадок загрози, що походить від війни в Іраку. 21 травня 2003 року Альянс також погодився підтримати Польщу як члена НАТО у її керівництві одним з секторів розташування стабілізаційних сил в Іраку.

У серпні 2004 року у відповідь на прохання уряду Іраку НАТО започаткувала в Іраку Навчальну місію. У цьому контексті, НАТО залучається до питань підготовки, оснащення та небойової технічної допомоги. Мета Місії -- допомогти Іраку у побудові спроможності власного уряду задля забезпечення безпеки іракського народу.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO and Iraq

П : Яка роль НАТО у боротьбі з тероризмом?

В: 12 вересня 2001 року, менш ніж через 24 години після терористичних атак проти Сполучених Штатів Америки, керуючись статтею 5 Північноатлантичного договору, НАТО проголосила їх нападом на усі 19 країн-членів НАТО.

Таке історичне рішення послужило підґрунтям для здійснення практичних заходів, спрямованих допомогти Сполученим Штатам Америки з різних аспектів, що стосуються їхньої кампанії проти тероризму.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO 's contribution to the fight against terrorism

П : Чи залучається НАТО до кампанії у Афганістані?

В: Так. НАТО очолює Міжнародні сили сприяння безпеці (МССБ), які покликані допомогти започаткувати умови, в яких Афганістан матиме стабільне керівництво, тривалий мир та безпеку.

НАТО очолила командування та координацію Міжнародними силами сприяння безпеці у серпні 2003 року. Це стало першою в історії НАТО кампанією поза межами північноатлантичного регіону. Спочатку обмежений підтриманням безпеки лише у межах Кабулу, Альянс сьогодні знаходиться у процесі розширення зони відповідальності для підтримання безпеки і в інших районах країни.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO in Afghanistan

П : Який статус Росії -- чи є вона країною-партнером?

В: Так. У 1997 році НАТО та Росія взяли на себе спільне зобов’язання працювати разом з метою побудови стабільного, безпечного та неподільного континенту за умови підтримання партнерства та спільних інтересів.

Таке зобов’язання було підсилене у травні 2002 року із започаткуванням Ради Росія -- НАТО, у складі якої збираються 26 країн-членів НАТО та Росія для визначення та реалізації можливостей щодо спільних дій як 27 рівних партнерів.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO -Russia relations

П : Які офіційні мови НАТО?

В: Англійська та французька є двома офіційними мовами НАТО.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: Article 14 of the North Atlantic Treaty

П : Скільки коштує НАТО та хто за його сплачує?

В: НАТО є міжурядовою організацією, країни-члени якої надають ресурси, що необхідні для постійного функціонування організації. Існують три види бюджетів: один цивільний та два військових. Кожна країна-член НАТО сплачує до бюджету відповідну суму, яка базується на узгодженій формулі розподілу витрат. Разом такі бюджети складають менш ніж пів-відсотка від загального оборонного бюджету кран-членів НАТО.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: NATO Handbook

П : Які книги про НАТО рекомендується прочитати?

В: Публікації Управління громадської дипломатії НАТО містять багато корисної інформації та доступні за наступною Інтернет адресою: http ://www .nato .int /docu /

Для тих, хто цікавиться історією та заснуванням організації, рекомендується прочитати:

НАТО: Перші п’ять років: 1949-1954, автор Лорд Ізмей ( Lord Ismay ), яка по суті є першим довідником НАТО.
Цю книгу трансформовано у електронний вигляд та вона є доступною за наступною Інтернет адресою: http ://www .nato .int /archives /1st 5years /index .htm

Навіть якщо справжню історію Організації ще має бути написано, дві наступні книги можуть зацікавити:

Історія НАТО: Перші п’ятдесят років ( NATO History : First Fifty Years ) під редакцією Густава Шмідта ( Gustav Schmidt ). - Houndmills , UK : Palgrave , 2001. - 3 vol .
Історія НАТО ( Histoire de l ' OTAN )/ під редакцією Чарльза Зоргбіба ( Charles Zorgbibe ) - Bruxelles : Complexe , 2002. - ( Questions Histoire de l ' OTAN / Charles Zorgbibe - Bruxelles : Complexe , 2002. - ( Questions a l ' Histoire )
а також :

Атлантичний альянс та НАТО: 1949 -- 1999: півсторіччя успіху під редакцією П’єра Паскаллона ( L'Alliance atlantique et l'OTAN, 1949-1999 : un demi-siecle de succes ) sous la direction de Pierre Pascallon. - Bruxelles : Bruylant, 1999. - (Organisation internationale et relations internationales ; 51)
Відносини між НАТО та Сполученими Штатами:

Довге дротяне загородження: НАТО, перші п’ятдесят років ( The Long Entanglement : NATO ' s First Fifty Years ) / Лоренс С. Каплан ( Lawrence S . Kaplan ). - Westport , CT : Praeger , 1999.
Розширення НАТО :

Майже НАТО: Партнери та гравці у центральній та східноєвропейській безпеці ( Almost NATO : Partners and Players in Central and Eastern European Security ) / під редакцією Чарльза Крупнік ( Charles Krupnick ) . - Lanham , MD : Rowman & Littlefield, 2003.
Відкриваючи двері НАТО: як Альянс переробив себе для нової ери ( Opening NATO's Door : How the Alliance Remade Itself for a New Era ) / Рональд Асмус ( Ronald D. Asmus ) . - New York : Columbia University Press, 2002.

Працюючи у НАТО

П : Як я можу потрапити на стажування до НАТО? До кого мені звертатися?

В: Для отримання інформації про те, як потрапити на стажування до НАТО, будь ласка відвідайте веб-сторінку NATO Internship Programme Web .

П : Чи фінансує НАТО дослідницькі проекти? До кого мені звертатися?

В: Існує багато стипендій НАТО, включаючи низку наукових стипендій, таких як, стипендія НАТО-РЄАП та стипендія Манфреда Уорнера. НАТО також співфінансує конференції, семінари та круглі столи з країнами-членами НАТО та країнами-партнерами з проблем безпеки.

Більш докладну інформацію можна знайти за адресою: Fellowship and sponsorship programmes at NATO

Веб-сторінка НАТО

П : Для підготовки презентації/ доповіді мені потрібна основна інформація про НАТО, де її можна отримати?

В: Найкращий шлях -- потрапити на веб-сторінку НАТО ‘ Welcome to NATO ’, розділ, який дозволяє зробити легкий та швидкий огляд основних фактів стосовно Альянсу. Він також містить посилання на інші ключові джерела інформації: офіційні рішення та декларації, аналіз та думки, виступи та статті.

Вгору

П : Я шукаю конкретний документ, але не можу знайти його. Що мені потрібно робити?

В: Більшість загальних документів НАТО можна знайти на веб-сторінці НАТО, яка містить:

basic texts основні тексти ( Північноатлантичну угоду та решту основних документів, підписаних країнами-членами );
communiqu es комюніке ( декларації та рішення самітів та міністерських нарад );
speeches виступи та заяви керівництва ;
standardization agreements стандарти ( договори щодо стандартів НАТО стосовно обладнання та майна );
articles and opinions статті та думки в “НАТО ревю” з проблем, що стосуються НАТО;
the NATO Handbook Довідник НАТО ( вичерпна довідка про НАТО, що розкриває структуру та діяльність НАТО );
the NATO Update новини НАТО ( повна хронологія минулих та майбутніх заходів та діяльності НАТО ).
Вгору

П : Чи можете ви зробити посилання на веб-сторінку моєї організації/ компанії з веб-сторінки НАТО?

В: Як правило, веб-сторінка НАТО не розміщує посилання на зовнішні комерційні сторінки. У разі можливості, забезпечуватимуться посилання на незалежні некомерційні сторінки, але кількість останніх обмежена.

П : Я хочу підписатись/ скасувати підписку на/ з вашого списку розсилки новин по електронній пошті.

В: Для скасування розсилки новин по електронній пошті, надішліть „ SIGNOFF NATODATA ” або „ SIGNOFF NATOPRES ” на наступну Інтернет адресу: LISTSERV@LISTSERV.CC.KULEUVEN.AC.BE . Більш докладно про те, як підписатись або скасувати підписку на послуги, що пропонуються веб-сторінкою НАТО можна знайти у меню, що розкладається, на головній сторінці НАТО.

Просмотров: 4408 | Добавил: otan | Дата: 2006-10-28 | Комментарии (1)

Форма входу

Календар
«  Март 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Партнери

Статистика

Всі права застережені © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz