Вторник, 2024-05-21, 3:50 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Май » 22 » Світова преса про Україну і світ
Світова преса про Україну і світ
Ситуація в Україні продовжує перебувати в центрі уваги світової преси. Українськими негараздами, які Ющенко уважає демонстрацією демократії, а його секретаріат - глибокою кризою, зайнялися експерти Німецького інституту міжнародних проблем і безпеки. У доповіді за травень Райнер Лінднер уважає триваючу кризу в Україні тестом для європолітики сусідства. Він не скупиться на визначення: Україна наразі в політичному паралічі. І це якраз тоді, коли почалися переговори про угоду про поглиблене партнерство між ЄС і Україною. Зійшлися лоб в лоб консервативно-лівий альянс Януковича і демократично-націоналістичний альянс Ющенка разом з непримиримою Тимошенко. Вперше вільнообраний парламент балансує на грані розпуску і перевиборів. ЄС розглядається як посередник, і, зазначає Лінднер, мусить узяти на себе цю роль в рамках політики добросусідства.
На Україні відбуваються три процеси разом, продовжує він: формування двохпартійної системи- на базі ПР, з одного боку, і Нашої України з БЮТ, з другого; по-друге, силова боротьба між обома Вікторами переросла в ширший конфлікт за владу і ресурси двох партійних таборів і відповідних олігархів; по-третє, ліво-консервативний блок влаштовує символічну контрреволюцію на Майдані під своїми кольорами. Політичний тупик знаменує собою стан трансформаційних процесів після п’ятнадцяти років незалежності. Після важливих кроків в напрямку демократії і вільного ринку, Україна переживає наразі конституційну і парламентську кризу, зазначає німецький аналітик.
Динаміка конституційної кризи змальовується так: підвалини заклав Кучма, побоюючись пришестя Ющенка; потім закон про Кабмін, за подолання вето на який, накладеного Ющенком, разом з Регіонами голосувала Тимошенко, перетворив Ющенка на позбавлену реальної влади фігуру. Жест відчаю - розпуск парламенту, який продовжує засідати, а уряд відмовляється підкорятися указам Банкової, перетворив конституційну кризу на тотальну, пише Лінднер. Це сталося, коли справа пішла до КС, який під тиском політиків на нього втратив легітимність у суспільстві. Разом з ним під сумнів ставиться вся судова система країни, і, отже, підвалини державного устрою. Тотальна конституційна криза означає параліч судової гілки влади рівнозначний правовому хаосу. Про це мовиться в заяві Верховного суду Укрїани. Згода провести дострокові вибори, зазначає німецький мозковий центр, не означатиме кінець кризи, позаяк не виключено, що ПР наполягатиме на дострокових президентських виборах.
Німецький аналітик, прискіпливо проаналізувавши колосальну небезпеку руйнації підвалин судової системи на чолі з КС, і засадничих принципів правосвідомості як такої, для цілісності устрою країни, не полишив без уваги економічний аспект. Йдеться про пів-мільярда євро, обіцяних ЄС до десятого року в рамках програми поглибленого партнерства. ЄС сподівається, що гроші підуть на вироблення нової програми реформ; створення і консолідацію демократичної системи врядування; поліпшення інвестиційного клімату; внесок України до системи європейської енергобезпеки; участь в розв’язанні конфлікту в Придністров’ї.
Для цього треба якось вибиратися з кризи. Пропонується, зокрема, таке: 1) створення контактної делегації з членів європарламенту, Ради Європи і міжнародних посередників. Ці фігури мають прийматися всіма учасниками конфлікту; 2) створення юридичної консультаційної групи з числа конституційних суддів для врегулювання конституційної кризи; 3) інтенсифікація міжпарламентської співпраці з парламентами ЄС, зазначається в звіті про політичну кризу в Україні базованого в Берліні Німецького інституту міжнародних проблем і безпеки.

Володимир Звіглянич
Голос Америки
Вашингтон

Просмотров: 979 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz