Вторник, 2024-04-30, 3:00 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Декабрь » 2 » ВІЛ-інфіковані в Одесі забезпечені ретровірусною терапією
ВІЛ-інфіковані в Одесі забезпечені ретровірусною терапією
Про це під час проведення круглого столу «Відповідь церкви на епідемію ВІЛ/СНІДу, наркоманії та туберкульозу» повідомив лікар-інфекціоніст кабінету довіри міського центру боротьби з ВІЛ/СНІДом Зиновій Пармаклі.
 
У круглому столі, який було проведено з нагоди наближення Міжнародного дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, взяли участь священики різних християнських церков. Зиновій Пармаклі висловив задоволення з того приводу, що міська влада Одеси робить все можливе для підтримки ВІЛ-інфікованих. «Уражені хворобою відчувають повсякденну турботу останні два роки. Раніше медики мали можливість запропонувати виключно психологічну підтримку. Наразі ситуація змінилася радикально. Безкоштовне лікування надається всім бажаючим. Безкоштовно надається можливість і обстеження на наявність ВІЛ-інфекції».
 
За словами лікаря-інфекціоніста міського центру з боротьби з ВІЛ/СНІДом, проблема поширення ВІЛ-інфекції набуває особливої гостроти. Лише у Приморському районі Одеси офіційно виявлено майже дві тисячі інфікованих дотепер смертельним недугом.
 
Теми поширення ВІЛ набули розмаху пандемії. В Одеській області у всіх 28 районах у місцевих жителів виявлено ВІЛ/СНІД. Все більше ВІЛ-інфікованих молодих матерів виявляють у пологових будинках Одеси. Стрімко зростає смертність серед важко хворих, яких доглядають на дому (їхній вік коливається від 19 до 30 років).
 
Особливо негативно впливають на лікування ВІЛ-інфікованих епідемія туберкульозу та венеричних хвороб. До 70 відсотків ВІЛ-інфікованих є ураженими на туберкульоз.
 
«Необхідно терміново робити кроки для проведення якісної діагностики на наявність туберкульозу серед ВІЛ-інфікованих. Саме вчасно не виявлений туберкульоз ускладнює процес терапії». Зиновій Пармаклі підкреслив, що СНІД є перш за все соціальною проблемою. «Зупинити хворобу можливо лише спільними зусиллями громадськості. Не повинні бути байдужими і церкви. Лише за цих умов ми будемо здатні досягти позитивних результатів, повернемо хворим надію на повне оздоровлення».
 
Медиків Одеси хвилює той факт, що на перше місце ризиків ВІЛ-інфікування виходять статеві стосунки. Це майже 57 відсотків від загальної кількості виявлених. Друге місце посідають наркозалежні, третє – зараження під час переливання крові. В одеському міському центрі боротьби з ВІЛ-СНІДом вивчають і досвід проведення профілактики поширення хвороби в інших країнах світу. З цією метою проведено семінари за участю медичних фахівців з Італії та Канади.
 
У круглому столі «Відповідь церкви на епідемію ВІЛ/СНІДу, наркоманії та туберкульозу», який було проведено з нагоди наближення Міжнародного дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, взяли участь священики різних християнських церков (УАПЦ, РКЦ, УГКЦ). Українська Греко-Католицька церква вже два роки реалізує в Одесі програму домашнього догляду за ВІЛ-інфікованими.
 
Під опікою соціальних працівників перебувають близько ста осіб. «Маємо нині новий шкільний проект. Він реалізується у двох школах Одеси і містечка Південний. Проект спрямований на профілактику СНІДу, пропаганду здорового способу життя», повідомив директор благодійного фонду «Каритас» в Одесі о. Василь Колодчин (УГКЦ).
 
Священик УГКЦ о. Володимир Ждан наголосив, що серед найбільших противаг поширенню СНІДу стало б підвищення духовності у суспільстві, зокрема, серед молоді. Капеллан Української Автокефальної Православної Церкви, ієрей, о. Олександр Філіппов висловив жаль з приводу того, що серед ВІЛ-інфікованих стає все більше людей, які не мають відношення до секс-бізнесу і не є наркозалежними. «Ця проблема подолала всі перешкоди створені на її шляху суспільством. Хвороба увірвалася майже у кожну родину і її розміри вражають».
 
Учасники круглого столу вирішили спільно звернутися до міського та обласного управлінь освіти з проханням дозволити проведення у навчальних закладах уроків, на яких молоді будуть розповідати про небезпеку ВІЛ/СНІДу. Представники церков мають намір долучитися до кампанії протидії поширенню смертельної хвороби і за допомоги місцевих засобів масової інформації (це тематичні програми, лекції тощо).
 
Ігор Столяров
Одеса
Просмотров: 927 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Декабрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz