Вторник, 2024-05-21, 10:17 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Апрель » 24 » Світова преса про Україну і світ (огляд від 23 квітня)
Світова преса про Україну і світ (огляд від 23 квітня)
Український прем’єр минулих вихідних займався активним піаром, даючи ексклюзивні інтерв’ю провідним світовим медія, зокрема, британській Санді Телеграф і американській Вашингтон Таймс. Мета обох очевидна--Янукович, якого західні ЗМІ зображали мало не маріонеткою Кремля, особливо під час виборів четвертого року, зараз намагається перебудувати свій образ і постати орієнтованим на Захід примиренцем, який боронить демократію. Тому в першому інтерв’ю Санді Телеграф він наголосив, що підтримує «поступову інтеграцію» із Заходом. Прозахідний курс, каже він, передбачає побудову демократичного, багатого і соціально здорового суспільства. Різниця між моїми опонентами і мною в тому, що вони намагаються дістатися Заходу якнайскоріше, а я за поступову інтеграцію, -- каже Янукович.
Він закидає оранжистам намагання перетворити Україну на ключовий елемент санітарного кордону з Росією, риторично запитуючи , чи пристане Європа на таку конфрронтацію? Колишній боксер і автогонщик, Янукович знову називає спробу розпустити парламент «неконституційною» і уважає, що зможе згуртувати українців навколо себе. Біло-блактитні прапори майоріють зараз там, де два роки тому палахкотіли оранжеві кольори--на Майдані Незалежності. Янукович уважає, що ідея вступу до НАТО ще не заволоділа суспільством, де її підтримують лише двадцять п’ять відсотків населення. Він, напевно, вперше похвалив оранжеву революцію, яка очистила суспільство і заклала підвалини парламентсько-президентської моделі. Стара система, каже він, противиться і шукає засобів залишитися при владі. Він певен, що міжнародні посередники не дозволять політичному конфлікту зайти туди, де для його врегулювання знадобиться шукати насильницькі методи, пише Санді Телеграф.
А в інтерв’ю Вашингтон Таймс Янукович заявив, що політична криза може бути подолана лише тоді, коли буде оголошено рішення Конституційного суду про законність указу Ющенка про розпуск парламенту. Воно мусить визнаватися усіма сторонами, каже він, зазначаючи, що не проти нових виборів. Янукович говорить: «У проведенні виборів як таких немає жодної прихованої небезпеки. Небезпека в тому, що створюється прецендент порушення конституції - достроковий розпуск законно обраного паламенту. Проведення дострокових виборів можливо тоді, коли КС визнає указ президента конституційним, а парламент ухвалить нове законодавство про дострокові вибори. Якщо ж КС визнає указ неконституційним, то проведення дострокових виборів також можливо, якщо на це погодяться президент і всі політичні партії. Янукович розраховує, що з врахуванням економічного поступу України, він отримає ще більшу підтримку виборців.
Особливе занепокоєння у Януковича викликають спроби тиснути на Конституціний Суд, на його членів. Спроби їхньої дискредитації він уважає витворами старої політичної школи. Дискредитація судової і законодавчої влади може призвести до кризи довіри до закону і правосуддю взагалі, що призведе до руйнування молодої української демократії. Стосовно вступу до НАТО: Янукович каже, що Швеція відмовилася від цієї ідеї, позаяк лише п’ятдесят п’ять відсотків загалу підтримало цю ідею, тоді коли в Україні ця цифра коливається між двадцятьма-двадцятьма п’ятьма відсотками. Янукович негативно ставиться до планів США розташувати елементи ПРО в Чехії і Польщі; він за вступ до СОТ, побоюючись, однак, що цьому може завадити політичне протистояння, говорить він в ексклюзивному інтерв’ю у Вашингтон Таймс.

Володимир Звіглянич
Голос Америки
Вашингтон

Просмотров: 985 | Добавил: otan | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Апрель 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz