Среда, 2024-05-22, 6:24 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Март » 21 » В Одесі з’явилися тепер і антиукраїнські надписи...
В Одесі з’явилися тепер і антиукраїнські надписи...
Акція «Я говорю по-русcки», яка тривала в Одесі протягом тижня і була ініційована організацією «Єдіноє отєчєство», на своєму фінальному акорді перетворилася на жорстке протистояння. На пікет прихильників надання російській мові особливого статусу пікету противники цих намірів провели альтернативну акцію. Їх підтримали і представники національно-культурних товариств міста.
21 березня на Думській площі міста, біля приміщення мерії, де проходили дві протилежні за своєю спрямованістю акції, з’явилися не лише прапори з надписами «Я говорю по-русcки». На протилежному боці площі майоріли і прапори, які свідчили про бажання розмовляти українською, молдовською, чеською, грузинською, білоруською, словацькою та мовами інших національних меншин в Одесі.
До представників національно-культурних товариств приєдналися активісти місцевих організацій Партії Реформи і Порядок, ВО «Свобода», Української Народної Партії, Конгресу українських націоналістів, Блоку Юлії Тимошенко та інших.
Член правління обласного відділення товариства «Просвіта» Валерій Федоренко повідомив, що вийти на Думську площу його змусило бажання захистити в Одесі статус української мови.
«Складається враження, в Одесі всі на 100 відсотків підтримують їхні ідеї. Але, це не так. І ми вийшли сказати, що маємо іншу позицію», - сказав Валерій Федоренко.
Про свій протест з приводу спроб змінити статус російської мови в Одесі заявили і представники різних національно-культурних товариств.
Говорить представник грузинського товариства: «Ми хочемо щоби в Одесі далі усі національності жили в мирі та розвивалися на рівних. Дотепер ніхто у цьому місті не втратив свою мову чи традиції. При великій повазі до усіх націй і мов не слід робити привілеї для однієї окремої. Державна мова, зрозуміло, українська. Усі інші мови мають бути рівними».
Учасники альтернативної акції заявили про свою стурбованість прагненнями певних політичних сил спекулювати на мовній проблемі. Вони висловили здивування, що 21 березня акцію «Єдиного отєчєства» відкрито підтримали вже і місцеві організації Партії регіонів і блоку «Не ТАК».
Підстави для занепокоєння є. Минулої ночі на парканах багатьох міських вулиць з’явилися надписи «Я говорю по-русски. Кто на «мовє» — геть». Представники «Єдиного отєчєства» відверто демонстрували агресивність до прихильників альтернативної акції на Думській площі. Пошматувавши кілька гасел, вони вдавалися до образ та провокування бійок. Кілька разів довелося втручатися працівникам правоохоронних органів.
Лідер «Єдиного отєчєства» Валерій Кауров заявив, що проект рішення про надання регіонального статусу російській мові в Одесі знов запропонують розглянути на сесії міськради 5 квітня.

Ігор Столяров
Одеса

Просмотров: 1058 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz