Вторник, 2024-05-21, 9:21 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Март » 13 » Спекуляції на тему мови в Одесі продовжуються...
Спекуляції на тему мови в Одесі продовжуються...
Сьогодні в Одесі розпочалася акція під гучною назвою «Я розмовляю російською». Її організаторами виступили проросійська організація «Єдіноє отєчєство» та група депутатів Одеської міськради. Як стало відомо, до 21 березня 150 волонтерів збирають підписи серед мешканців міста з вимогою до депутатів Одеської міськради визнати російську мову в Одесі регіональною.
На проведеній 12 березня прес конференції для журналістів скандально відомий лідер організації «Єдіноє отєчєство» Валерій Кауров повідомив, що у різних районах Одеси встановлені 15 наметів у яких триває збір підписів на підтримку російської мови. Організаторів акції дратує, що вже кілька проведених у сесійній залі міськради спроб змінити статус російської мови, були невдалими. Безрезультатними були і неодноразові пікети під подібними гаслами. Депутати неодноразово пояснювали відмову від схвалення рішення про надання російській мові статусу регіональної тим, що її неодмінно скасує суд. До того ж, раніше в Одесі вже двічі голосували за надання особливого статусу мові російській і ніхто їх не скасовував. Отож, немає підстав робити це ще раз...
Але, проросійські налаштовані активісти Одеси не відступають. Вони вимагають нового – вже третього за рахунком голосування з мовного питання. При цьому вони посилаються на власні (цитую) «конституційні права».
Перший день акції «Я розмовляю російською» вдалим не назвеш. Намет для збирання підписів був розміщений лише на Привокзальній площі Одеси. У інших районах обмежилися триманням прапорів та поширенням агітпродукції. Приміром, на Думській площі міста агітбригада «Єдиного отєчєства» пропрацювала години дві і більше не з’являлася.
Депутат Одеської міськради Наталка Чайчук переконана, що невдале проведення акції «Єдиного отєчєства» свідчить лише про те, що жодних підстав для занепокоєнь становищем російської мови в місті немає.
«Вони ломляться у ворота, які відкриті. Де в Одесі немає російської мови? У школах є, у ЗМІ є... Чого вони домагаються? Лише пропіарити себе особисто. Вкотре вже, за моїми підрахунками сьомий раз, питання про російську мову подається у Одеську міськраду. У міськраді сьогодні працюють досить виважені люди, які кожен раз голосують за те, що ми ці питання не будемо розглядати», - сказала Наталка Чайчук.
Тим часом, лідер «Єдиного отєчєства» Валерій Кауров обіцяє зібрати десятки тисяч підписів одеситів на підтримку російської мови і провести багатолюдний пікет найближчої сесії міськради з вимогами таки проголосувати за регіональний мовний статус.
Настрої звичайних одеситів теж розділилися. Від схвалення акції, до її нерозуміння та відвертого заперечення.
«Історичні передумови дають нам впевненість в тому, що в Україні та Одесі зокрема не буде жодних перешкод для вільного використання російської мови чи будь якої іншої мови. У Конституції написано, що кожна людина має право розмовляти тією мовою якою вона вважає за потрібне. Але, державною мовою залишається і буде залишатися, на мою думку, українська мова. Це правильно».
«Я думаю, що ця акція більшою мірою спрямована на привернення уваги до самих організаторів акції. Як показує практика, окремі міські ради вже приймали подібні рішення, це все опротестовувалося прокуратурою і суд скасовував їх. Немає сенсу повторювати дії, які не до чого не призводять».
«Все життя ми жили дружньо і не розбиралися українець це чи татарін? А нині... Ви подивіться, майже половина одеситів розмовляють російською мовою. Я вважаю, що це необхідно. І слід вимагати. Не важливо що Ющенко бажає. Він власні вирішує питання...»
Стало відомо, що організатори акції «Я розмовляю російською» будуть вимагати від Одеської міськради і ухвалення рішення про недопущення реабілітації вояків ОУН-УПА на території міста. Вони сподіваються, що одеський приклад буде повторюватися і у інших регіонах України.

Ігор Столяров
Просмотров: 1044 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz