Вторник, 2024-05-21, 10:05 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Февраль » 19 » Кожне рішення України - це її вибір
Кожне рішення України - це її вибір
Радник заступника державного секретаря США, керівник відділу публічної дипломатії бюро держдепартаменту з питань Європи й Євразії Колін Графі цими днями відповідала на запитання журналістів в Одеському прес-клубі реформ «Порто-франко».

Зустріч з представниками одеських ЗМІ вже традиційно почалася за з’ясування мовної проблеми. Подолавши легке здивування від того, що далеко не всі представники мас-медіа володіють державною мовою, гості погодилися відповідати на запитання тією мовою, якою воно прозвучало.
Втім, проблема ця не така і без невинна, й без сумніву, показова – в сенсі сприйняття чи заперечення інтеграції України до євроатлантичних структур. Зовнішню політику США сьогодні в багатьох російськомовних ЗМІ пов’язують передусім з Північноатлантичним альянсом, трактуючи ці питання в негативному сенсі.
- Чому США так активно виступають за вступ України в НАТО? Який у них інтерес? – таким було перше запитання до американської гості.
- США не займаються рекрутуванням нових членів НАТО, - лаконічно відповіла п. Коллін Графі. – Хоча двері в Альянс відкриті завжди. Багато людей мають невірні уявлення про НАТО. За моїми спостереженнями дехто вважає, що Північноатлантичний блок є суто військовою організацією. Чимало людей не усвідомлюють, що НАТО у великій мірі займається гуманітарними операціями. Це і допомога різним країнам під час природних катаклізмів, як от землетруси, урагани тощо. Це і проти терористичні операції. Люди не можуть зрозуміти, що НАТО – організація, де сповідуються спільні цінності, і цей принцип тут є фундаментальним. Це й демократія, й ринкова економіка… Дії НАТО в Афганістані ведуть до відчутних змін у житті афганців, передусім в гуманітарній сфері: дівчатка отримали можливість здобувати освіту, розвиваються мистецтва, зокрема музика…Все це талібами заборонялося.
Що ж до України, продовжила п. Коллін Графі, то вона, безперечно, сама прийматиме рішення про свій вступ до Альянсу, й це буде її вибір цінностей. Але, без сумніву, країна має бути впевнена в тому, що її рішення базується на достатній поінформованості людей про те, що таке НАТО і чим воно є.
І це дуже суттєво. Не маючи правдивої інформації з тих питань, люди легко піддаються агітацію несумлінних та проросійських політиків, котрі ще надіються не те, що Україна знову об’єднається зі своєю північною сусідкою (а дехто відверто закликає до цього). У цих сподіваннях і криється справжній мотив зволікання з широкою та правдивою інформацією про НАТО, і навпаки – поспіх з референдумом: поки народ ще не усвідомив, що тільки інтеграція України в євроатлантичні структури унеможливить повернення минулого. Не кажучи вже про дуже важливий принцип колективної безпеки.
У зв’язку з цим прозвучало й таке запитання: як у США сприймають політичні події в Україні останнього часу, а також досить поширені тут проросійські настрої у певної частини населення. На це представниця держдепартаменту відповіла:
- Сполученим Штатам приємно працювати з новим керівництвом України, що було обране в демократичний спосіб. Америка дуже зацікавлена у співпраці різних гілок влади, це важливо для Заходу. І ми віримо, що майбутнє України лежить у західному напрямку, в інтеграції з євроінституціями. Але такі рішення мають приймати, знову ж таки, самі українці. Хоч це й непрості рішення, треба буде здійснювати болючі реформи. Чи це буде вступ до СОТ, чи до НАТО, чи до ЄС – вони будуть корисні для українців.
На зустрічі були також за торкнуті питання спільних навчань, а також боротьби зі СНІДом, й навіть стосовно гарантій США у протистоянні наступові мусульманства у світі.
Щодо останнього запитання відповідь була такою:
- США не розглядають це як конфлікт між ісламом та християнством. У нас цінують і шанують усі віровчення. Проте є протистояння всередині самого ісламу. Між дуже нечисленною групою ісламських діячів, котрі бачать іслам як релігію ненависті та нетерпіння, й тими, хто хоче, щоб іслам був релігією спокою і миру. І нам треба допомогти цим 99 відсоткам мусульман.
Одне з запитань до американської гості стосувалося міфів про США, які побутують в Україні, і навпаки – американських міфів про Україну.
Справді, в середовищі простих людей існує певний стереотип щодо Америки та американців, нерідко, до того ж, негативний.
Погану послугу в цьому сенсі часто роблять своїй країні голлівудські фільми. Але ті, хто побував у США, пожив якийсь час в американських родинах (а це, передусім, молодь, студенти), засвідчують, що американці дещо інші від часто нав’язуваних нам стереотипів про них. І що серед їхніх цінностей на першому місці – родина, діти, побожність. Пані Колін Графі підкреслила, що молоді люди в Америці виховуються в дусі щирої вдячності суспільству, котре дає змогу кожному само реалізуватися в житті, досягти певних успіхів. Серед найважливіших пріоритетів – права людини, особиста свобода.
Разом з тим, зауважила гостя, у США, на її думку, ще мало знають про те, як далеко просунулася Україна по шляху утвердження демократії. І що вона не є частина Росії. Неабияке враження справила на американців Помаранчева революція – це був дуже великий позитив.
Окрім Києва та Одеси, пані Колін Графі побувала також у Донецьку, Макіївці.
- Хочу якомога більше побачити України, - сказала журналістам представниця держдепартаменту США.
Роман Кракалія

Просмотров: 1040 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Февраль 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz