Вторник, 2024-04-16, 11:54 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2008 » Май » 13 » Зашморг інфляції. Ковбаса - на вагу золота. Морква - на вагу срібла
Зашморг інфляції. Ковбаса - на вагу золота. Морква - на вагу срібла

У першому кварталі 2008 року в Україні зафіксовано найвищий серед країн колишнього Союзу рівень інфляції. Ціни на споживчому ринку у нас виросли на 9,7%. На "почесному" другому місці Азербайджан - інфляція 8%, на третьому Киргизстан - 6,1%.

Зашморг стрімкої інфляції українці відчувають щодня - коли залишають у продуктових магазинах усю пенсію та зарплату. На Київських ринках ціна м'яса піднялася до 100 гривень. Одна морквина коштує 8-9 гривень, а одна капустина - 20-25. Що відбувається в українській економіці і якого інфляційного прогнозу слід чекати далі - про це розмовляємо з кандидатом економічних наук, економічним експертом ВО "Свобода" Ярославом Качмариком.

- Нинішня інфляція, - каже пан Ярослав, - стосується насамперед продовольчих товарів. Тому найважче її переживають люди, які не мають продуктів з індивідуальних підсобних господарств. А це - жителі великих міст, зокрема й столиці. У селах, де жителі обробляють городи, годують худобу, зашморг інфляційних процесів відчувають менше.

- Уряд невтомно повторює, що ціни почали рости за Януковича, а нинішня влада тут ні при чому. Чи так воно насправді?

- Можна погодитися хіба з тим, що ціни справді не починають рости в один день, - це складний економічний цикл. І уряд Януковича, і уряд Тимошенко, і попередні уряди довели економіку України до того стану, коли інфляція стала неминучою. Але чому сьогодні ціни ростуть так скачкоподібно і так різко? Спробуємо проаналізувати. Причини будь-якої інфляції дуже прості. Ціни ростуть тоді, коли зменшується пропозиція і збільшується попит. Пропозиція зменшилася, бо впало сільськогосподарське виробництво. Офіційна статистика говорить,що у 2007 р. зменшилося на 15, 5 відсотка виробництво зернових, на 24 відсотки - виробництво цукрового буряка. Овочів зібрали менше на 15 відсотків, у тім числі картоплі. Поменшало в Україні і молока. Тут ще можна говорити про катастрофічний занепад сільського господарства, про штучне, на мій погляд, доведення його до банкрутства, яке має призвести до перерозподілу земельних ресурсів. Але це ще одна велика тема. Зупинимося на тому, що попит - себто те, що населення може купити - зріс. Біда ж у тім, що гроші, які з'явилися у людей, мають не економічне, а популістське походження. Що це означає. Уже багато років поспіль доходи населення зростають у кілька разів швидше, аніж продуктивність праці. Згідно з офіційною статистикою, продуктивність праці у 2007 році зросла на 6,9 відсотка,а реальна заробітна плата - на 12,5. Тобто вдвічі більше. Хоча за оцінками економістів заробітна плата зростає навіть не у 2, а в 4 рази швидше, ніж зростає виробництво. За рахунок чого можна отоварити зарплату, якщо достатньо продуктів не виробляється? Очевидно,за рахунок зростання цін.

Доречно буде згадати про соціальні виплати, які кожна з партій, наввипередки одна перед одною, прописували у своїх програмах. Загальна сума обіцяних соціальних виплат на рік орієнтовно мала б складати 70 мільярдів гривень. Такого жодна економіка не витримає.

...Я проводив економічні розрахунки - а що є нині та виплачена тисяча гривень втрачених заощаджень від тисячі, яка була вкрадена у людей у 1991 році. Якщо врахувати індекси росту цін і інші економічні чинники - то це дві десятих копійки від кожного вкраденого карбованця. А інші 99,8 копійки не повернуто. В результаті повернуто мізер, а який розкішний піар! Нинішній уряд узагалі вирізняється чи не найбільшою прихильністю до економічного популізму. Стратегічно він нічого не змінив у порівнянні з урядом Януковича. Залишилися всі ті ж самі програми. Але самореклами...

- Чи має нинішній ріст цін які-небудь особливості?

- Має, і дуже негативні. Індекс річної інфляції, відомо, обчислюють від грудня попереднього року і до грудня нинішнього. Але у попередньому році ціни різко виросли в грудні, а упродовж року ситуація була більш-менш стабільна. Готувалися до виборів,тому "тримали" інфляцію. Нині ж ціни почали рости від початку року. Перша небезпека. Це означає, що в кінці року може відбутися узагалі катастрофічний інфляційний процес, який буде дуже важко зупинити. Друга небезпека. Люди довше платитимуть більшу ціну. Якщо хліб вдвічі дорожчає в останній день року, то людина платить за нього більше в останній день року. А якщо дорожчає в перший - то треба більше платити всі 364 дні. Теперішня інфляція гостро б'є і по промисловому виробництву. Бо коли всі гроші люди витрачають на продукти - промислове виробництво зупиняється.

- Є прогнози для України, зокрема міжнародних експертів, що інфляція до кінця року сягне 22 відсотків.

- Інфляційний прогноз має робити Кабмін. І він нині справді збільшує його до 14,3 відсотка на 2008 рік. Але ж мало просто збільшити прогноз інфляції - під нього ще потрібно розрахувати бюджет. А бюджет наш розраховано під 9,6 відсотка річної інфляції і зростання ВВП на 6,8 відсотка. Кабмін переглядає рівень інфляції, а бюджет залишає попередній.

- Тобто на щось не вистачить грошей?

- Тобто значну частину соціальних виплат доведеться не виконувати. Що ми й бачимо нині. Виплати у зв'язку з народженням дитини мають зрости у майбутньому. Але початкові виплати не змінилися. Наразі матері полегшення не відчувають. Тобто це є чергова хитра піар-акція. Ми збільшуємо виплати, але це буде потім. Значна частина тексту нинішнього бюджету - саме про обмеження соціальних цільових виплат різним категоріям населення. Чимало пільг уже обрізано. А поряд - низка нових популістських заходів - програми для молоді, для кредитування житла. Суми на них закладено незначні, навіть смішні, - вони нічого не вирішать, а особливо ж у такій складній сфері як проблеми житла. Але ці позиції вже розрекламовані, "засвічені".

Якщо брати прогнози Міжнародного валютного фонду, вони для України набагато критичніші, ніж прогнози Кабміну. Світовий банк прогнозує для України 17, 2 відсотка річної інфляції. А якщо інфляція перевищує 15 відсотків, це вже вважається складна кризова ситуація, яка передбачає багато фінансових санкцій для цієї країни, зокрема обмеження кредитування.

- Уряд каже, що інфляції через місяць не буде...

- На останньому засіданні Кабміну прем'єрка запевнила також і про те, що уже на 20 позицій споживчого кошика ціни зменшуються. Що тут скажеш. Довіра до інформації, яку нам подають, статистичної зокрема, як і до будь-яких заяв влади, - зменшується. Бо нам одне говорять, але є ще реальне життя, яке всі ми бачимо. Ті ж ціни на продукти, які кожного дня ростуть.

- І навіть олія не дешевшає.

- Якщо в Україні, де олії залишається лише 20 відсотків,а все решту вивозять, уряд не може зупинити ціну на олію,то він нічого не може. Україна забезпечує себе олією шість разів. Я думаю, що святий обов'язок уряду - це обмежити експорт олії. І олія у нас має бути найдешевша у Європі.

Ще кілька моментів, які стосуються росту цін. Якщо громадяни держави не мають навіть прожиткового мінімуму - це порушення Конституції. У нас же 60 відсотків українців живуть за межею бідності.

Звичайно,що настане момент. коли ціни зупиняться. Зокрема, період збору врожаю. Але ми повинні боятися листопаду - грудня. У цей період зазвичай стрибають ціни. Тим паче, що у владі ведеться економічна боротьба за електорат на майбутніх виборах. Президентських, очевидно...

Просмотров: 1221 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Май 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz