Пятница, 2024-03-29, 4:56 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2008 » Март » 20 » В Одесі відкрита виставка про історію УПА
В Одесі відкрита виставка про історію УПА
19 березня в Одесі, за сприяння за сприяння Управління Служби безпеки України в Одеській області, Одеської обласної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта», Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Центр національного відродження ім. С.Бандери, відкрита виставка про історію УПА. Вона є унікальним проектом і побудована на змістовній науково-джерельній базі за допомогою фотоілюстративного та інформаційно-довідкового матеріалу.
 
У експозиції представлені майже півтисячі оригінальних фото, документи з радянських та німецьких джерел та внутрішні документи Організації Українських Націоналістів та УПА. Авторами виставки є співробітники Центру досліджень визвольного руху з центром у Львові. На їхню думку, неупередженість та об’єктивність представлення матеріалів допоможуть відвідувачам зробити власні висновки про цю складну сторінку історії України.
 
За словами Голови обласної організації товариства «Просвіта» Олександра Степанченка, на виставці вперше представлені матеріали з архівів СБУ, які стосуються діяльності Організації українських націоналістів в Одесі від 1941 до 48 років. «СБУ надала матеріали по двох кримінальних справах, які датовані 1944 та 1948 роками. Це дві групи, які були безпосередньо членами ОУН. Вони були заарештовані. Частину цієї групи стратили. Троє засуджених одержали 25-річні терміни ув»язнення. Їх подальша доля невідома», розповідає Олександр Степанченко.
 
На виставці представлені особисті речі членів ОУН в Одесі, документи які стосуються їхньої діяльності. Організаторами осередків ОУН в Одесі була похідна група якою керували Віктор Лисовський та Богдан Яворський.
 
Радник Голови СБУ Володимир Ветрович підкреслив, що найбільше зацікавлення виставка про історію УПА викликає у молоді, які прагнуть збільшити власні історичні знання. «Навіть по відгуках, які ми отримуємо у книзі відгуків, права донесення правдивої інформації про УПА своє робить. Дедалі більше людей спокійно, нормально сприймають УПА і вважають їх своїми героями».
 
Пікет з протестом проти відкриття в Одесі виставки про історію УПА провели сьогодні представники Партії регіонів, російські козаки та депутатська група «Родіна» в Одеській міськраді. Вони тримали гасла: «Дві мови – одна країна», «ні – націоналізму» та інші. Щоправда, організатори цієї акції таки завітали до приміщення товариства «Просвіта» і особисто оглянули виставку. Серед них був і депутат Верховної Ради України п'ятого скликання Дмитро Волошенков (фракція Партії регіонів України).
 
Керівник управління внутрішньої політики міськради Наталія Чайчук повідомила, що можливо найближчим часом в Одесі проведуть круглий стіл на тему історії національно-визвольних змагань в Україні. «Надати інформацію можна лише тій людині, яка хоче її мати. Ось зараз я розмовляла з хлопцями, які пікетують цю виставку. Особисто я запрошувала їх подивитися на експонати. Може ви знайдете якісь протиріччя і ми з вами поговоримо про ваші знання. Відповідь була така: «Мені за це не заплатили». На жаль, люди продовжують жити тими штампами, які пропонувались радянською ідеологією», підсумувала керівник управління внутрішньої політики міськради Наталія Чайчук.
 
Стало відомо, що після завершення презентації в Одесі виставка про історію УПА вирушить до Харкова.
 
Ігор Столяров
Одеса
Просмотров: 995 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Март 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz