Воскресенье, 2024-04-28, 0:00 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Ноябрь » 26 » Інтерв’ю з послом Німеччини в Україні
Інтерв’ю з послом Німеччини в Україні
Інтерв’ю з Надзвичайним та Повноважним Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні
паном Рейнгардом Шеферсом.  
 
1. Пане Посол, скажіть, що робить НАТО привабливим для держав-членів?

Концепція „спільної безпеки“ містить переваги для всіх сторін. Тісна співпраця в рамках НАТО в усіх, не тільки військовій, галузях допомагає покращувати прозорість, підвищувати довіру і, таким чином, сприяти стабільності. Нові та складні виклики, як от міжнародний тероризм, вимагають, до того ж, кращої співпраці в сферах, пов’язаних з цивільною безпекою. Важливою функцією багатонаціональних інституцій у Брюсселі є узгодження зовнішньої політики. Крім того, користуючись принципом одностайності у прийнятті рішень, кожна окрема країна-член здобуває великого впливу на політику альянсу. Зрештою, членство у НАТО надає унікальну гарантію безпеки і допомоги.

2. А в який спосіб членство в НАТО позначається на оборонно-промисловому комплексі держави?

Членство в альянсі полегшує співпрацю у вибраних сферах озброєння та набуття військових навичок. Так от, в рамках альянсу спільно з іншими країнами-членами можна набути вмінь, забезпечити які окремі країни власним коштом не можуть. Взаємодія у певних галузях вимагає суттєвих інвестицій, які, як правило, пов’язані з чіткими технологічними зрушеннями для тієї чи іншої оборонної промисловості.

3. Якими є причини розширення НАТО?

Поряд з уже названими перевагами членства в НАТО я хотів би тут підкреслити таке: країни, які прагнуть членства у НАТО, повинні виконати певні “умови” військового, фінансового та політичного характеру (напр. врегулювання існуючих конфліктів з сусідами). Це робить внесок у справу модернізації та демократизації. Водночас розширюється простір стабільності.

4. Як можна охарактеризувати відносини між «старими» та «новими» членами НАТО?

З часу свого заснування у 1949 році НАТО постійно зростала. Весь час приєднувалися „нові“ члени (напр. Федеративна Республіка Німеччина у 1955 році), які потім з плином років ставали „старими“ членами.

Кожен „новий“ член привносить в організацію нові імпульси, ідеї, точки зору і стає таким чином здобутком для організації.

Тому, у принципі, ми не хотіли б розрізняти між старими і новими членами. Такий поділ не допомагає розумінню суті справи і врешті-решт мало що виражає.

5. А чи позначається членство в НАТО на шансах держави-члена приєднатися до ЄС?

Членство у НАТО та ЄС не залежать одне від одного. Це відповідає також різнорідності обох організацій. Зрештою, 21 країна-член НАТО (загалом 26) є водночас членами ЄС (загалом 27). Деякі реформи, які необхідні для зближення з однією з організацій, здебільшого потрібні також і для зближення з іншою.

6. Якими є пріоритети розвитку НАТО і хто визначає ці пріоритети?

Верховним пріоритетом НАТО є досягнення і збереження безпеки в євроатлантичному просторі. Це можна вже побачити з Договору про НАТО, а також з безлічі документів НАТО.

Як досягти цієї цілі та які пріоритети слід висувати за актуальних обставин, вирішується Радою НАТО, до якої належать усі члени НАТО. І тут діє принцип одностайності. Отож, врешті-решт, інтереси окремих членів НАТО визначають цілі НАТО.

7. Як можуть змінитися українсько-німецькі відносини у випадку вступу України до НАТО?

Відповідь на це запитання важко обмежити Німеччиною. Так, відносини між нашими країнами та нашими збройними силами стали б значно тіснішими і відкритішими. Проте це водночас стосується і відносин з усіма іншими партнерами НАТО. У принципі, слід зауважити, що всі партнери НАТО ведуть один з одним інтенсивний і плідний діалог. Двосторонні відносини з точки зору політики безпеки уже зараз, незалежно від вступу в НАТО, є відмінними і, безперечно, стануть однозначно ще інтенсивнішими, якщо перспектива вступу набуватиме конкретніших обрисів.

Просмотров: 963 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Ноябрь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz