Вторник, 2024-05-21, 7:13 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Август » 30 » Суперечки навколо пам'ятника засновникам міста в Одесі
Суперечки навколо пам'ятника засновникам міста в Одесі
Схоже на те, що пам'ятник засновникам Одеси все ж встановлять у причорноморському місті. Численні протести політичних партій і громадських організацій було проігноровано.
 
Більш того, Приморський районний суд Одеси заборонив проведення будь-яких акцій протесту, зокрема, в той день коли заплановане відкриття пам'ятника, центральна фігура якого символізує російську імператрицю Катерину.
 
Пам'ятник засновникам Одеси складається зі статуй Йосипа Дерібаса, Франца Деволана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова. В центрі композиції височіє велика кам'яна фігура російської імператриці Катерини II.
 
Виконавцем робіт, які розпочалися у липні цього року, став депутат Одеської міської Ради (обраний за списками блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція») Руслан Тарпан. Він неодноразово обіцяв, що зробить все можливе для недопущення вандалізму на адресу відновленого пам'ятника. З цією метою на Катерининській площі міста, як передбачається, встановлять камери цілодобового спостереження.
 
Підстави для його занепокоєння є. Про намір не допустити існування в Одесі пам'ятника зі скульптурою Катерини Другої вже заявили чимало українських козацьких товариств, активісти місцевої «Просвіти», Конгресу українських націоналістів, УРП «Собор», Партії Реформи і Порядок. Вони оголосили про намір, «вдатися до рішучих дій».
 
На думку Голови одеської обласної організації Конгресу українських націоналістів Володимира Геника, «відновлення пам'ятника засновникам Одеси є проявом прихильності влади до імперського символу». «В Українській державі йому немає місця і бути не може. Мені дуже прикро, що дотепер центральна влада у столиці дуже мляво на це реагує. Я не вірю, що про це не знає наш гарант Конституції. Він має бути 2 вересня в Одесі і тоді все стане зрозумілим. Ми побачимо хто є хто».
 
Одеський історик Анатолій Місечко так само не бачить жодних підстав для відновлення пам»ятника засновникам Одеси. «Жодної ролі у історії Одеси Катерина II не відіграла. Це міф. Вона була проти того, щоби Одеса була головним портом схиляючись на користь Вознесенська, Очакова», - твердить Анатолій Місечко.
 
Тим часом, у Одеській міській Раді переконані у іншому. Міський голова Едуард Гурвіц каже що, (цитую)«за відновлення пам'ятника засновникам Одеси виступає більшість одеситів. Це відновлення історичної справедливості». Думку мера підтримують і більшість депутатського корпусу міської Ради, бо саме вони дали дозвіл на реконструкцію Катерининської площі, яка передбачає відновлення пам'ятника Засновникам Одеси.
 
Ігор Столяров
Просмотров: 983 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 1
1 Олег націоналіст  
0
Нехай попробуть установити памятник, то побачать гнів більшості (українців)!
Як що комусь не подобається Українська Держава - держава українців, то нехай їдуть туда де живуть такі як вони! Катерини в Україні не буде, ми її взірвемо!

Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Август 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz