Вторник, 2024-05-21, 3:49 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Август » 30 » Чи втратять художники Одеси салон в центрі міста?
Чи втратять художники Одеси салон в центрі міста?
Кількарічне судове протистояння навколо художнього салону обласної організації Національної спілки художників України, який розташований в самому серці причорноморського міста, набуває особливої гостроти.
 
Вже є і перші жертви. Опівдні 29 серпня до художнього салону прийшли судові виконавці і вимагали від групи художників і його працівників звільнити приміщення. При цьому, вони показали копію Постанови суду Одеси, яким приміщення салону передається у власність приватної фірми «Мерф».
 
Художники не підкорилися. Судові виконавці до сили не вдавалися, але повернутися пообіцяли через два дні.
 
Цього ж дня, близько 20.00, на приміщення салону, яке належить Спілці художників від 1947 року, вчинили напад невідомі молодики спортивної зовнішності. Вони не представилися і завдали важких телесних ушкоджень працівнику салону Віталію Бібікову вдаривши його головою в залізну огорожу. Медики пізніше зафіксували у постраждалого струс мозку.
 
Група невідомих осіб заблокувала у приміщенні салону групу художників і вимагала від них негайно вивезти майно погрожуючи, у разі відмови, викинути картини на вулицю.
 
Знаного далеко за межами України художника аквареліста Василя Панікарова примусили демонтувати відкриту тут кілька днів тому його персональну виставку.
 
Вони категорично заборонили працівникам галереї користуватися телефонним зв'язком. Коли ж міліцію все ж викликали і правоохоронці прибули на місце події вони проігнорували вимогу затримати нападників і зокрема осіб які жорстоко побили Бібікова.
 
Свідком згаданих подій став, серед інших, і депутат Одеської міської Ради (фракція Блоку Юлії Тимошенко) Георгій Селянін. На його думку, «до приміщень в центрі Одеси виявляють значне зацікавлення представники комерційних структур. Не став схоже виключенням і художній салон. Я гадаю, що на суд, під час ухвалення рішення про позбавлення художників їхнього приміщення, був вчинений тиск. Рішення суду найшвидше буде оскаржене у апеляційній інстанції».
 
Член Спілки художників України Сергій Савченко назвав причиною конфлікту той факт, що приміщення салону, без відома представників творчого світу, вже двічі продавали. «Ми дотепер не можемо виявити ініціатора продажу. Це для нас залишається великою таємницею». Сергій Савченко твердить, що в Одесі триває наступ на приміщення які орендують місцеві художники.
 
«Наш капіталізм «з людським обличчям» абсолютно байдужий до культури. В Одесі були закриті у часи перебудови всі книгарні районні. Нині проблема купити книжку в різних районах міста. Тепер триває наступ на художників. Причина полягає у тому, що багато приміщень є в оренді у міста. Це приміщення нежитлового фонду. Чиновників і комерсантів нажаль не цікавить стан нашої культури. Їх зовсім не цікавить, що вони позбавлять художників Одеси великого пласту роботи. Нині триває шалений наступ…»
 
Ще один знаний далеко за межами Одеси художник Володимир Цюпко назвав події навколо художнього салону «звичайним наїздом».
 
Нині художники Одеси змушені організувати у приміщенні салону цілодобове чергування. Вони повні рішучості захистити від захоплення місце знане серед одеситів як культурний центр, місце відкриття цікавих виставок знаних у світі художників.
 
Ігор Столяров
Одеса
Просмотров: 978 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Август 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz