Вторник, 2024-05-21, 11:10 PM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная страница Регистрация Вход
Меню сайта

Начало » 2007 » Август » 24 » Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу відкрили у Миколаєві
Пам'ятник В'ячеславу Чорноволу відкрили у Миколаєві
Сьогодні у Миколаєві відкрили пам'ятник засновнику Народного Руху України, колишньому політичному в'язню В'ячеславу Чорноволу.
 
Це вже четвертий в Україні пам»ятник відомому громадському діячеві, який загинув у автокатастрофі при дотепер не з'ясованих обставинах. Дотепер у Миколаєві було лише погруддя Чорновола біля приміщення обласної організації Народного Руху України на вулиці Велика Морська. Місцеві рухівці неодноразово порушували питання про необхідність відкриття ще і пам'ятника.
 
Міська влада врахувала ці пропозиції і відтепер гранітний пам'ятник Чорноволу височіє практично в центрі Миколаєва. Це не випадково. В'ячеслав Максимович багато разів був гостем обласного центру і активно сприяв розвитку національно-демократичних організацій на Півдні України. Приміром, на перших виборах Президента України його офіційною довіреною особою в Одесі був нинішній мер міста Едуард Гурвіц.
 
На відкриття пам'ятника до Миколаєва приїхали не лише рядові рухівці з Одеси і Кіровограда, але і керівники обласної та міської влади, група народних депутатів України, лідер НРУ Борис Тарасюк.
 
Миколаївський міський голова Володимир Чайка у своєму виступі на урочистій церемонії сказав, що відкриття пам'ятника Чорноволу є історичною подією. На його думку, це є крок до злагоди цілої України. Голова Християнсько-Демократичного Союзу, народний депутат України Володимир Стретович особисто знав засновника і багаторічного керівника Народного Руху України. «Я відчував пульс і дух цієї людини. Він жив Україною. Він жив її майбутнім. Він весь час говорив про необхідність соборної України. Сьогодні він прпходить в Миколаїв і залишається тут назавжди у граніті щоби своїм суворим поглядом запитувати кожного з нас – а що ти зробив щоби Україна велика, єдина, соборна, незалежна, суверенна, справедлива і затишна була для кожного з нас?», - сказав Володимир Стретович. Він запевнив, що боротьба за Україну омріяну В'ячеславом Чорноволом триває і сьогодні.
 
Далі слово мали Голова Миколаївської обласної Ради Тетяна Демченко, виконувач обов»язків голови обласної державної адміністрації Олексій Гаркуша. Лідер миколаївської обласної організації Народного Руху України Юрій Діденко поділився з присутніми спогадами про свої неодноразові зустрічі з В'ячеславом Чорноволом. «Він поклав життя і загинув на ходу, у боротьбі. І сьогодні він об'єднав нас всіх на цій маленькій площі, На жаль, доля українців не проста. Така ж непроста доля була у В'ячеслава Чорновола». Виступ народного депутата України Тараса Чорновола присутні зустріли вигуками «ганьба» і «зрадник».
 
Пам'ятник освятив миколаївський архієпископ УПЦ Київського Патріархату. Чимало з присутніх на урочистостях висловлювали сподівання, що обрана на виборах 30 вересня Верховна Рада України призначить нове керівництво Генеральної прокуратури України здатне довести до завершення розслідування причин автокатастрофи у якій загинув В'ячеслав Чорновіл.
 
Говорить голова одеської обласної організації НРУ Геннадій Щипківський: «Вже давно можна було все з'ясувати. Вже і свідків живих немає. Зникли документи, касети… Але, замовники вбивства ще є. І вони отримують високі державні пенсії і бояться розплати».
 
23 серпня у Миколаєві проведені Урочисті збори з нагоди Дня незалежності України. Квіти шани лягли до пам'ятника засновнику місцевої «Просвіти» Миколі Аркасу.
 
Ігор Столяров
Миколаїв - Одеса
Просмотров: 1008 | Добавил: otan | Рейтинг: 0.0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Форма входа

Календарь новостей
«  Август 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поиск по новостям

Друзья сайта

Статистика

Copyright MyCorp © 2006 Сделать бесплатный сайт с uCoz